top of page

A Fires ( adaptat per centres educatius també )

Taller - Espectacle interactiu -  

amb exemples concrets d'entitats locals

Co-creant un Món Viu

Caminant cap el nostre Futur...   

                            imaginant el Món que volem

L'objectiu d'aquest Joc-espectacle enfocat a FIRES d'ESS, Agro-ecològiques, escoles, etc.* és guanyar consciència de la repercussió de les accions dels habitants al món, la visió d'aquest món, el sistema organitzatiu econòmic,  fins a les causes i els efectes. 

Descobrint amb el públic present (adult, familiar o educatiu)  l'impacte e importància de l'emergència climàtica i eco-sistèmica i la nostra interdependència, comprenent que som part de la Natura. 

L'origen i els efectes amb un sistema econòmic que posa èmfasi en el benefici financer comparat amb un

Sistema econòmic que el posa la Vida al centre.  Veurem solucions d'unes economies més conscients com la de la del Wellbeing/Ben-estar/Bonviure, la ESS, etc.*  al municipi i al món actual, el consum conscient transformador, tot amb d'una manera lúdic-atractiva, i connectant a través dels valors en ells/as.

*(Inclou l'essència de les economies del Ben-Estar, l'EBC, l'ESS, del Donut, Circular, etc.)
 

Com?
Comença amb un joc de proves que inclou valors universals d'empatia, transparència, solidaritat, sostenibilitat, etc...

 

-Per passar cada prova, els participants hauran de vivenciar  aquests valors i rebran una peça de trencaclosques per cada prova/valor que passin. A sota del trencaclosques hi ha una llista d'entitats locals de l'Economia per la Vida que viuen quotidianament aquests valors. 

Introduint concepte d'unes simbòliques 'ulleres màgiques' que connecten amb el propi cor, per veure més clarament el què és essencial*. Incloent els productes de consum, la seva procedència i el seu resultat  final.

En acabar-la, se'ls pregunta quin valor han vivenciat, i se'ls dóna una peça de trencaclosques i un dibuix d'una flor vinculada al 'valor universal' concret, i que forma una part del dibuix d'un trencaclosques-quadre. A mesura que passen proves, s'anirà omplint i formant simbòlicament un món millor, o "Món Viu" ple de valors.  A la base del trencaclosques hi haurà un enllaç QR a una web que conté un mapa de les entitats ètiques de Catalunya. 
Les flors que es posen a la base del dibuix simbolitza la seva experiència personal d'aquest valor, que mira cap amunt, i va creixent cap al centre del dibuix on es troben les peces que simbolitzen els valors manifestats en "tot el món", un Món Viu.
Havent-hi acumulat totes les flors i peces, Arriben a l'espectacle final.


Espectacle final:


l'espectacle final, és el moment en què el públic pot veure què ha après i compartir els valors vivenciats que contribueixen al "món sa en equilibri", ajudant al "Món malalt" actual. Com?... En clau d'humor i musical, té l'oportunitat de conèixer el món malalt (actor disfressat) per contaminació, desequilibris socials, conflictes...

Amb l'ajut d'un Dr. Terra, que els portarà a investigar l'origen i amb les''Ulleres màgiques/conscients" invisibles.. Veurem l'origen relacionat amb éssers de dues potes i el seu món interior!!

El Dr. i públic conviden dos representants dels humans a venir, tranquil·litzant al planeta que se'n va a descansar. Queda el públic com a responsable d'ajudar als personatges (actors) que causaran diferents enrenous al món ficant la pota amb la seva inconsciència. Dr Terra convida al públic a ajudar als personatges a 'despertar' de la seva inconsciència amb la "Xuleta" que tenen al puzle de valors. 

Com? Com al teatre de l'oprimit paralitzaran l'acció en els moments de major conflicte, amb la innovació de fer ho AL MOMENT, demanaran als humans respirar, i 'xivaran' els valors com a medicina, què els actors  viuran, canviant així el seu MÓN Malalt i  Tòxic pel MÓN VIU. 

Convidarem al públic a co-crear situacions del conflicte posant elles mateixes en pràctica les accions amb valors', i  la resta de públic /companys de escola han de esbrinar quin valor tenen que aplicar per contrarestar el que feien.
Com continua aquest procés després de l'experiència a l'activitat?
poden portar el quadre del Món Viu a casa, penjar-lo, i usar-ho per 'regar'/pintar les flors de valors en si mateixos desenvolupant cada valor i sentint que contribueixen a crear un 'Món Viu' i Net quotidianament.
Al quadre hi ha els enllaços a les entitats locals i de Catalunya, amb el Mapa PAM A PAM, i si volen, veuran com poden involucrar-se a qualsevol entitat d'aquestes que estan contribuint, o crear una de nova. Així no es queda només en una activitat maca d'una fira/ 'Festa de la cooperació i Banca ètica'/ d'ESS/...


Així, fent-nos més conscients, som més feliços amb menys coses, i amb totes i tot el que ens envolta, actuant en conseqüència.(CCCgCCC)

Economíes i alternatives centrades en la persona: 

*Economía del Ben-Estar/ Wellbeing/ Benviure:      https://weall.org/iberia

Pam a Pam, consum amb valors:    https://pamapam.org/ca/

Xarxa d'economía solidària:     https://xes.cat/es/

Economía del Bé Comú: https://catalunya.ecogood.org/

https://www.recuperemelfutur.cat/

bottom of page